Vad kan jag göra?

Har du en idé som på något sätt berikar och breddar Lunds studentliv? Då kan du söka pengar från Akademiska Föreningens Projektfond! 

Våren 2011 startade Akademiska Föreningen en fond med syftet att uppmuntra till kreativa projekt och idéer som breddar utbudet i Lunds studentliv och gör Lund med omnejd till en ännu mer händelserik plats än vad det redan är.

Projektfonden har under sina första år stöttat en mängd olika verksamheter, en snowboardfestival i Lundagård, ett integrationsprojekt med studentfokus, en entreprenörstävling, en modemässa i AF-Borgen och mycket, mycket mer. Bara fantasin sätter gränserna och vi vill givetvis gärna se hur långt just dina geniknölar sträcker sig!

 
 
 

Tidigare projekt:

 
truecostofcoal.jpg

True cost of coal

Detta projekt var en tre-dagars workshop om berättande och konstbaserad kommunikation om klimatförändringar. Bannern "The true cost of coal Coal" - banner drar en förbindelse mellan utvinning av fossila bränslen, industrialisering, kolonisering och makt, lokala och globala konsekvenser och motståndsrörelser och frågan om alternativa metoder till den ekonomiska tillväxten.


The “Rocket Shop” project

Detta projekt startade med en föreläsning på ProLab där de praktiska och rättsliga kraven i raketbyggning som hobby presenterades tillsammans med en visning av raketer och dess utrustning. Deltagarna byggde och lanserade raketer som landade säkert och sedan kunde flyga igen. Detta är den enda aktiva raketföreningen i södra Sverige, kanske till och med hela Sverige.

Rocketshopphoto.jpg

worldaidsweek15.jpg

World AIDS week 2015

I samband med Världsaidsdagen organiserade Projekt Sex "World AIDS Weeks", under vilken flera evenemang ägde rum med syftet att öka medvetenheten om HIV/AIDS-epidemin i Lund. Under temat "Lund bryr sig, gör du?" kunde studenter vid Lunds universitet få information om sjukdomen, dess historia och hur man skyddar sig mot den. En del av evenemangen erbjöd fria HIV-test, pubquiz och föredrag av en före detta UNAIDS arbetstagare och en person som lever med HIV.


Lund IV Debate Tournament 2015

En av de största debattturneringarna i hela den europeiska kontinenten ägde rum i december 2015, där Lund Debate Society stod värd. Tack vare AF: s Projektfond, kunde allt från utrikespolitik till framtidens feminism diskuteras i ett öppet forum tillägnad yttrandefriheten .

Lund-IV-2015.png

AAFRA.jpg

AAFRA

AAFRA, Association of African Affairs, är en förening som vill bidra till ett rikare studentliv genom att erbjuda ett forum för dem som är intresserade av frågor gällande Afrika. Med stöd från Projektfonden kunde AAFRA återuppstarta sin förening och arrangera en kick-off där de bjöd intresserade studenter på mat, musik, quiz, samt mingel. 


The International Day

The International Day arrangeras av 7 av Lunds universitets studentkårer och är en dag dedikerad till internationella studenter vid Lunds universitet. Genom ett problemlösande perspektiv diskuteras och framhävs den problematik som finns för internationella studenter i studentlivet, på universitetet, i Lund och Sverige som stort. Med bidrag från Projektfonden kunde dagen erbjuda internationella studenter CV-fotografering, seminarier om svensk CV-skrivning, berättelser om alumners arbetslivserfarenhet i Sverige samt workshops.

the_international_day.jpg

Teaterträning.jpg

Röstträning och karaktär för skådespel

Bidraget från Projektfonden har använts till en halvdags workshop under ledning av en person från scenkonstkollektivet Potatopotato. Skådespelarna fick med hjälp av professionell och pedagogisk vägledning en metodisk uppvärmning av hela kroppen, röstövningar med fokus magstöd samt jobba med känslor som sorg och ilska. Workshopens fokus var att hitta saker i sig själv som kan utgöra grunden för en karaktär. 


LUPEF - Vattenvecka

LUPEF (Lunds Universitets politiska och ekonomiska förening) arrangerade en aktivitetsvecka med temat Vatten där målet var att samla in pengar till hjälporganisationen Wateraid. Med stöd från Projektfonden kunde meteorologen Nils Holmqvist föreläsa i Edens hörsal. Övriga evenemang var sittning på Västgöta nation, Picknick-Quiz i Botaniska trädgården och medverkan i Lunds Pride-tåg. Resultatet av insamlingen landade på 5500kr som gick oavkortat till Wateraid.

LUPEF_Vattenvecka.jpg

Konstkväll-i-Lund.jpg

Konstkväll i Lund

Med hjälp av medel från Projektfonden kunde Akademiska Föreningens konstsamling genomföra en utställning under “Konstkväll Lund”. Utställningen erbjöd konstverk av tolv nordiska kvinnliga konstnärer, de flesta med anknytning till Lund och Skåne. Exempel på dessa är Tora Vega Holmström, Ellen Trotzig, Hedvig Tegnér och textilkonstnären Hannah Ryggen.


UPF 80 årsjubileum

Utrikespolitiska föreningen fyllde 80 år och ett jubileumsfirande anordnades. Det arrangerades föreläsningar och workshops för att Lunds studenter och invånare skulle få ta del av FN:s milleniemål. Talare som Birgitta Ohlsson, Per Bolund och Asger Ryhl delade med sig av deras erfarenheter inom den internationella politiken samt berättade om deras syn på milleniemålen. Projektfonden hjälpte till att finansiera ett event där medlemmar och alumni samlades för att fira åren som gått och inspirera nya medlemmar att föra föreningen vidare.

UPF-80-års-jubileum.jpg

INS.jpg

Internordiskt studentmöte

1843 hölls det första nordiska studentmötet i Uppsala, där ett stort antal studenter från universiteten i Norden träffades och diskuterade för tiden aktuella ämnen. Hösten 2014 bjöd Kuratorskollegiet in till ett internordiskt studentmöte i Lund. Under helgen arrangerades föreläsningar, workshops och en bankett. Mötet avslutades med undertecknande av ett fördrag om stärkt framtida samverkan mellan de organisationerna. 


Lundagårds debattfrukostar 

Hur kan universitetet och studentvärlden bli bättre på att inkludera internationella studenter? Hur ska högskolan hantera larmen om att studenternas läskunnighet störtdyker? Och vad pysslar Lunds ordenssällskap med? Det är några av de frågor som diskuterats vid Lundagårds frukostsamtal som arrangeras i Athen en gång i månaden. Här lyfts det mest brännande ämnet i tidningens senaste nummer för debatt med en panel av intressanta experter eller debattörer under ledning av Lunds debattsällskap. 

Debattfrukost.jpg

LundDebateChallenge.jpg

Lund Debate Challenge

Lund Debate Challenge är en av de ledande skandinaviska debatturneringar, vilket för samman studenter från hela Europa för att testa sina idéer och pusha sina gränser framåt genom att debattera några av de mest angelägna frågorna för samhället i stort. Bidraget från AF:s projektfond gjort det möjligt att ta in externa gästdomare och täcka kostnader för lokaler och tryckmaterial.


Heteroweek with P6

För första gången arrangerade Projekt 6 (P6) en veckolång kampanj om heterosexualitet och hur det påverkar oss alla. Det var en vecka med föreläsningar, workshops, frågesport, kortfilm, reflektioner, diskussioner och mycket mer! Med stöd från AF kunde de hålla två fantastiska föreläsningar, en om heterosexualitet och lagen och den andra om hur heterosexuella egentligen har sex.

hetero.jpg

VoicesofWomenJaneDinh.jpg

Voices of Women

Lund Debate Society (LDS) tror på att återta det offentliga samtalet och främja yttrandefriheten, inte bara för de få som vågar tala men i synnerhet också de vars röster drunknas. För att fira internationella kvinnodagen arrangerade LDS en endags konferens med titeln "Voices of Women" på Samhällsvetarkårens kontor, Samvetet. Händelsen var planerad och bemannad av medlemmar i LDS och hade 18 deltagare, alla studenter vid Lunds universitet och medlemmar av AF.


Lund Student Fashion Fair

Den 29 november 2012 intog ett tjugotal designtalanger Athen. Det blev en mycket uppskattad kväll där studenter ställde ut sina kläddesigner, accessoarer och illustrationer. Projektet initierades av två engagerade studenter med en passion för design som saknade ett forum för att visa upp sina kreationer. Ur denna vilja sprang Lund Student Fashion Fair som gästades av ingen mindre än Björn Åkesson, den internationellt erkända house-DJn, Boelspexarna härskade på catwalken och AFs Marskalkeri stod för tilltugget.

LundStudentFashionFair.jpg

FENAChallenge.jpg

FENA Challenge

FENA Challenge är en utmaningsdriven innovationstävling med fokus på arbetsprocessen. Tävlingen arrangerades för första gången hösten 2012. Under tävlingen arrangerades tio stycken “aktiva” kvällar där deltagarna fick ta del av rådgivningsessioner, inspirationsföreläsningar och workshops samt tid för att arbeta inom gruppen. Projektfonden bidrog dels med finansiellt stöd och rådgivning för teamen, men också att de kunde erbjuda deltagarna middag, bröd och bullar under fyra “aktiva” kvällar.


Snowfest

Tack vare ett gäng av eldsjälar stod en isbana redo för att bjuda på Sveriges sydligaste skid- och snowboardtävling någonsin. Åkarna var taggade till tusen och ett tappert gäng åskådare tog sig ut i regnet. I ljuset av strålkastare bjöds publiken på högklassiska trick och förmodligen sattes tidernas första ’backflips’ och ’900’s i Lundagård. 

Snowfest.png

sensommarfesten.png

Sensommarfesten

Den 22 September, 2012, anordnade Göteborgs nation Lunds största och roligaste dagsfest, Sensommarfesten! Med Hoffmaestro på scen och en kavalkad av roliga aktiviteter på området så blev det en dag som kommer etsa sig fast i många studenters minne! Närmare 1100 förköpsbiljetter såldes och besökarna bjöds, förutom på Hoffmaestro, även på ett flertal andra nöjen! 


Den Reflekterande Ingenjören

The Reflecting Engineer är en årligt återkommande föreläsningsserie som handlar om miljö och hållbar utveckling. Första gången serien gick av stapeln var 2012 då denna innehöll fem föreläsningar med tillhörande lunch, fyra på våren och en på hösten. Våren bjöd på föreläsningar av bland annat EU-parlamentariken Carl Schlyter och Socialentrepologen Brian Palmer. På hösten anordnade Lund Sustainable Engineers en inspirationsföreläsning om framtidens möjligheter för dagens ingenjörsstudenter. 

denreflekterandeingenjoren.png

TSiL.jpg

TSiL

TSiL, Tamams studentförening i Lund, arbetar med integration, mångfald och antirasism i och kring Lunds studentliv och bildades i mitten av vårterminen 2011. Genom bidraget från Projektfonden har de kunnat trycka upp affischer och annat marknadsföringsmaterial och kunnat koncentrera sig på att snabbt komma igång med aktiviteter utan att behöva oroa oss över att inte ha råd att genomföra dem. 


Lund Wakefest 2011

Lund Wakefest 2011 blev en stor succé med över 1000 glada människor som njöt av solen och tävlingen i Sjön Sjön. Lund Wakefest bygger på ett stort engagemang från bland annat Lunds Extremsortarsällskap och Skånes Kabelsportförening. Evenemanget förverkligades genom att AF var en uppskattad samarbetspartner som gett goda tips och råd och kontakter in i studentlivet samt varit en ekonomiskt bidragande faktor till ett lyckat evenemang genom bidrag från Projektfonden.

wakefest.jpg

humanifestivalen.png

Humanifestivalen 2011

Den 7/5 anordnade Projekt Athena en Humanifestival i stadsparken i Lund med hjälp av AF:s projektfond. Under dagen hade vi 10 olika lokala band som uppträdde, LUST studentteater, AMC Bleckhornen samt skrivarföreningarna Ordkost samt SkAlla. Det blev en mycket lyckad dag med ett stort antal besökare och många programpunkter. Detta är mycket tack vare programfonden som detta blev möjligt för oss att genomföra.
Eftersom detta var första gången hade vi svårt att få pengar från kommunen och andra möjliga sponsorer som inte vill investera utan att det redan är ett etablerat evenemang. Detta kan för många arrangörer som är beroende av sponsring bli ett moment 22, därför är vi mycket tacksamma för att AF:s programfond trodde på oss och gjorde Humanifestivalen 2011 möjlig.